İsrail’in Han Yunus’ta Hamas Üyelerini Yakaladığı İddiası Doğrulanmadı
İsrail’in sosyal medyadaki propaganda hesapları tarafından paylaşılan “İsrail ordusu Han Yunus’ta çok sayıda Hamas üyesini yakaladı” iddiasının doğru olmadığı ortaya çıktı. İsrail, gözaltına alınanların Hamas üyesi olduğuna dair herhangi bir kanıt sunamadı. Gözaltı işlemleri, iddia edildiği gibi Han Yunus’ta değil, Beyt Lahya’da gerçekleşti. Ayrıca tutuklular arasında gazeteci Diaa El Kahlot ve akrabalarının bulunması, gözaltına alınanların sivil olduğunu göstermektedir.
Suriyeli Yabancıların Türkiye’de Kalmasını İçeren Genelge Yanıltıcı
Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan “Suriyeliler Türkiye’de Kalsın Genelgesi” başlıklı haberin doğru olmadığı belirtilmiştir. İlgili yazı, ülkeden çıkış yapanların statülerinin sonlandırılması ve kayıtlarının güncel tutulması amacıyla çıkarılmıştır. Ülkemiz, uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki yabancıların üçüncü ülkelere yerleştirilmesi ve gönüllü geri dönüşlerini desteklemektedir.
Afgan Göçmenlerin Türkiye’ye Giriş Görüntüleri Yanıltıcı
“Daha dün Türkiye’ye giren Afganları görüyorsunuz” başlığıyla paylaşılan görüntülerin 2019’dan beri dolaşımda olduğu ortaya çıktı. İnsan kaçakçılarının İran topraklarında kaydettiği görüntülerin provokasyon amaçlı olarak “Türkiye’de kaydedildi” şeklinde servis edildiği belirlendi. Görüntülerin gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.
Aşı Takip Cihazları Hakkındaki İddialar Doğrulanmadı
Aile sağlığı merkezlerindeki aşı takip cihazlarının bozulduğu ve izleme yapılamadığı iddiaları doğrulanmadı. Sağlık Bakanlığı, aşı ve antiserum saklama ve takip işlemlerinin gerçek zamanlı olarak 13 bin 850 sensör ve 12 bin 890 sıcaklık takip cihazıyla yapıldığını açıkladı. Bahsi geçen haberlerde yer alan yeni firma anlaşması ve yazılım yenilemesi sonrası aksaklık yaşandığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Medipol Üniversitesi’nde Yabancı Öğrencilerin Kılıçla Gezdiği İddiası Yanıltıcı
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Medipol Üniversitesi’nde yabancı öğrenciler kılıçla geziyor” iddiası doğrulanmadı. İddiaya konu görüntülerin 2021 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Festivali kapsamında kaydedildiği tespit edildi. Festivale katılan öğrenciler, ülkelerin kültürlerini tanıttığı etkinliklerde yer aldılar ve folklorik gösteriler sergilediler.