Yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadele için Etil Alkol Takip Sistemi geliştiriliyor
Üretim miktarının tespit edilmesi, ticaretin tek platformda yapılması ve dağıtımın izlenmesi hedefleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı, sahte alkollü içki üretimi ve buna bağlı can kayıplarının önüne geçmek için ‘Etil Alkol Takip Sistemi (EATS)’ üzerinde çalışıyor. Üretim miktarının yerinde tespiti, ticaretin tek platform üzerinden yapılması ve dağıtımın izlenmesini içeren 3 kademeden oluşan Etil Alkol Takip Sistemi, yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adımdır.
Üretim miktarı, ticaret ve dağıtım takip edilecek
2024 yılında tamamen devreye alınması planlanan Etil Alkol Takip Sistemi ile etil alkol üretim miktarı, işletmelere monte edilen akış ölçer cihazlarıyla tespit edilecek. Ticaret ise internet ortamında oluşturulan platform üzerinden yapılacak ve dağıtım, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi (U-ETDS) ile izlenecektir.
Sahte alkollü içki ticareti engellenecek
Etil Alkol Takip Sistemi’nin ikinci aşaması, işletme ve kurumlar arasında gerçekleşen ticaretin Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik platforma taşınmasıdır. Bu platform üzerinden yapılan alışverişlerle kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Etil alkolün fiziki takibi sağlanacak
Sistemin üçüncü aşaması, ülke içinde bir yerden başka bir yere nakledilen etil alkolün fiziki takibini içermektedir. Bunun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geliştirilen U-ETDS ile entegrasyon sağlanacak ve etil alkolün yükleme noktasından son varış noktasına kadar takibi mümkün olacaktır. Bu sayede kaçak ticaretin önüne geçilerek halk sağlığı korunmuş olacaktır.
Kapatılan tesisler yeniden faaliyete geçirilecek
Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik değişikliği ile faaliyetlerine son verilen üretim tesislerinin yeniden ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Yönetmelik öncesi mevzuata göre üretim izni iptal edilen tesisler, atıl hale gelebiliyordu. Yapılan değişiklik ile üretim izni iptal edilen veya yenilenmeyen tesislerin devredilmesi ve izin iptalini gerektiren hususların ortadan kalkması halinde, yeniden üretim izni verilmesi için yeni teknoloji şartı aranmayacak.
Etil alkolün kullanım alanı geniştir
Etil alkol, sanayide geniş bir kullanım alanına sahip olmasının yanı sıra sağlık sektöründe de önemli bir rol oynamaktadır. İlaç yapımında ve sağlık kurumlarının dezenfeksiyonu gibi alanlarda da etil alkolden elde edilen ürünler kullanılmaktadır. Türkiye’de 2022 yılında 268,9 milyon litre etil alkol kullanılmış olup, bunun %53’ü yurt içinde üretilmiştir.
Sahte içki sorunu çözülecek
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Etil Alkol Takip Sistemi’nin sahte içki kaynaklı can kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediğini ve kayıt dışılığı engellemeyi amaçladıklarını belirtmiştir. Bakanlık olarak etil alkolün üretim aşamasından son kullanım aşamasına kadar kontrol mekanizması oluşturacaklarını vurgulayan Yumaklı, sistemin sahte alkollü içki sorununu çözeceğini ve kaynaklarını kullanan ülkemizin zarar görmesini engelleyeceğini ifade etmiştir.