İŞKUR Yönetmeliklerinde Değişiklik
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan açıklamaya göre, Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yönetmelik değişikliğiyle İŞKUR mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarından yararlanma koşulları değiştirilerek kapsam genişletildi.
Kahramanmaraş Depreminden Etkilenen İller İçin Kolaylaştırıcı Hükümler
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerdeki kurs ve programları düzenleyen işverenler için kolaylaştırıcı hükümler getirildi. Açılan program süresinin 3 katı olarak uygulanan istihdam yükümlülüğü 2 kata indirildi ve istihdam edilmesi gereken asgari katılımcı sayısı taahhüdü yüzde 70’ten yüzde 60’a düşürüldü.
İstihdama Dönüş Programı
Depremden etkilenen bölgelerde kurs ve programların teşvik edilmesi ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla “İstihdama Dönüş Programı” hayata geçirildi. Bu program kapsamında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenler için istihdam taahhüt oranı yüzde 30’a düşürüldü ve istihdam süresi fiili kurs veya program gün sayısına eşitlendi.
Destek Ödeme Artırıldı
Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesindeki mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına yapılan zaruri gider ödemeleri İŞKUR Yönetim Kurulu Kararı ile yüzde 30 artırımlı olarak 850 lira 10 kuruşa kadar ödenebilecek.
Diğer İller İçin Düzenlemeler
Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeleri), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da ise istihdam taahhüt oranı yüzde 40 olarak belirlendi ve istihdam süresi fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına indirildi.
Hedefler ve Beklentiler
Yapılan düzenlemelerle iş gücü piyasasının hızlı bir şekilde toparlanması ve nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. İşverenlere daha fazla fırsat sunulması ve iş arayanların eğitim ve becerilerinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca, iş arayanlar ile işverenler arasında daha adil bir denge oluşturulması ve fırsat eşitliğinin sağlanması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından aktif iş gücü piyasası programlarının çerçevesinin genişletileceğini duyurmuştu.