Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nden Açıklama
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) , 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Türk azınlığının eğitim alanındaki sorunları vurgulandı.
Ana Dilin Kültürel Taşıyıcılığı
Açıklamada, Türkçe ve Yunanca eğitim verecek anaokullarının açılmasının önemi vurgulandı. Ana dilin sadece iletişim aracı olmadığı, kültürel taşıyıcılık özelliğine de işaret edildi.
Ana Dilin Önemi
Açıklamada, “Bir insanın nisbar ana dilinden kopması, yalnızca ailesi ve milleti ile bağlarını koparmakla kalmaz, aynı zamanda dünya ile bağlarını da koparmak demektir. Dillerini kaybeden milletlerin ayakta kalması imkansızdır.” denildi.
Eğitim Hakkı Talebi
Batı Trakya’da Türkçe ve Yunanca eğitim verecek anaokullarının açılması talep edilen açıklamada, Türk çocuklarının sadece Yunanca eğitim almaya zorlanmasının çağ dışı ve dayatmacı bir nisbar uygulama olduğu belirtildi.
Öğretmen Talebi
Azınlık ilkokullarının öğrenci azlığı gerekçesiyle kapatılmasına karşı çıkılan açıklamada, Türkiye’den mezun olmuş azınlık öğretmenlerinin ilkokullarda görev alması talep edildi.
Engelli Çocukların Eğitimi
Açıklamada, engelli Türk çocuklarının çift dilde eğitim almalarının önemine dikkat çekilerek, herkesin ana dilinde eğitim alma hakkının savunulduğu vurgulandı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Görüşü
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun açıklamasında, “Bireyin ana dilinde nisbar giriş eğitim alması en temel insan haklarından biridir. Çocukların ana dillerini öğrenmeleri, gelecek nesillere kimlik ve kültürlerini aktarmaları açısından büyük önem taşımaktadır.” ifadesine yer verildi.