Marmara Denizi’nde Denizanası Araştırması
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Marmara Denizi’nde denizanası artışları incelendi. R/V Yunus-S gemisiyle yapılan araştırmalarda, dalgıçlar su altı gözlemleri yaparak örnekler aldı.
Denizanaları ve Ekosistem
Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının ekosistemde olumsuz değişikliklere sebep olabileceğini ancak aynı zamanda faydalarının da bulunduğunu belirtti. Denizanalarının 500 milyon yıldır varlığını sürdüren canlılar olduğunu vurgulayan Okyar, bu canlıların sayılarını arttırdığını ifade etti.
Marmara Denizi’nde Artan Denizanası Popülasyonu
Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi’nin insan baskısı altında olduğunu ve bu durumun denizanası artışına neden olduğunu belirtti. Sıcaklık artışının denizanalarının üreme kapasitesini artırdığını ve küresel ısınmanın etkisiyle denizlerde sıcaklık artışlarının yaşandığını dile getirdi.
Projenin Bulguları ve İlerleyen Aşamaları
Proje kapsamında Doğu Marmara’da yapılan araştırmada denizanalarının su kalitesini etkilediği ve ekosistemi bozduğu belirlendi. Prof. Dr. Okyar, denizanalarının büyük metrekarelerde yayıldığını ve özellikle 5 ila 10 metre derinliklerde yoğunlaştığını açıkladı. Gelecek aşamada tüplü dalışlarla denizanalarının üreme süreçlerinin inceleneceğini belirtti.
Denizanaları ve İklim Değişikliği
Prof. Dr. Okyar, iklim değişikliğine bağlı olarak Marmara Denizi’ne yeni denizanası türlerinin girdiğini ve bu durumun ekosistemi etkilediğini söyledi. Son 20-30 yılda denizanalarında ciddi artışlar yaşandığını belirten Okyar, bu durumun akıntılarla taşınan denizanalarının özellikle İzmit Körfezi’nde sorun oluşturduğunu ifade etti.