Nevruz Kutlamaları ve Anlamları
Nevruz, yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen ve baharın gelişini, yeniden doğuşu, bereketi ve umudu simgeleyen bir bayramdır. Türkler, Kürtler, Azeriler, Farslar, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar ve Balkan halkları tarafından her yıl kutlanır.
Nevruz Tarihi ve Kutlama Gelenekleri
Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Türkiye’de 21 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu özel günle birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye başlar. 21 Mart, bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir ve Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
Nevruz Bayramının Kökeni ve Önemi
Nevruz geleneği, tarihin en son Buzul Çağı’nın bitmesinden önceki günlere kadar uzanmaktadır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid’in bu gelenekte önemli bir yeri vardır. Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvancılığa ve yerleşik yaşama geçişini simgeler.
Nevruz bayramı, birçok ülkede coşkuyla kutlanır ve bazı ülkelerde yeni yıl anlamına gelir. İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk günü olan Nevruz, birçok topluluk tarafından 21 Mart’ta kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır.
2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Dünya Nevruz Bayramı” ilan edilen 21 Mart, kültürel mirasımızın bir parçası olarak kutlanmaktadır.