Osmanlı Dönemi 1820’li yıllarda İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanan Halit Paşa Mahallesi’nde bulunan tarihi bina, Rumlar tarafından restoran olarak kullanılmaya başlandı. Bursa Depremi ve Sonrası 1855 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki Bursa depreminde hasar gören bina, onarımdan sonra restoran, taverna ve kahvehane olarak kullanıldı. Mübadele Dönemi 1923 yılında Lozan Antlaşması’nın ek sözleşmesiyle birlikte Anadolu Rumları…
1820’li yıllarda İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanan Halit Paşa Mahallesi’nde bulunan tarihi bina, Rumlar tarafından restoran olarak kullanılmaya başlandı.
1855 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki Bursa depreminde hasar gören bina, onarımdan sonra restoran, taverna ve kahvehane olarak kullanıldı.
1923 yılında Lozan Antlaşması’nın ek sözleşmesiyle birlikte Anadolu Rumları Yunanistan’a gönderilirken, Kazım Bozdağ ve ailesi binaya yerleştirildi.
Bozdağ ailesi tarafından işletilen kahvehane, Türk Müslümanların yerleşmesiyle kahvehane olarak faaliyet göstermeye devam etti ve Alay Kahvesi olarak anılmaya başlandı.
Alay Kahvesi, tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşmış ve üçüncü kuşak işletmeci Samet Akbaş tarafından aile hatıralarını canlı tutmak için işletilmektedir.
Zaman yolculuğuna çıkarıcı atmosferiyle Alay Kahvesi, unutulmaz kahve ve çay deneyimlerinin yanı sıra, tarihi fotoğraflarla da ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]