Araban Ovası’nda Firik Hasadı
‘Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak belirtilen Araban Ovası’nda çiftçiler, ilkbaharın sonlarında yeşil buğday başaklarını biçerek firik üretimine başlıyor. Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu tarlada zorlu bir sürecin başladığı bu dönemde çiftçiler, firik için çalışmalarını sürdürüyor.
Firik Üretim Süreci
Çiftçiler, küçük yığınlar halinde topladıkları yeşil buğday başaklarını bir gün kurumaya bıraktıktan sonra ateşle kavuruyor. Geleneksel bir lezzet olan firik, kavrulduktan sonra biçerdöverle toplanıp temizlenerek fabrikalara götürülüyor. Yılda sadece 10 gün gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilen firik hasadı, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Firik Üretimi ve Lezzeti
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, firik pilavının sağlıklı ve lezzetli olduğunu belirtti. Yeşil buğdaydan biçilen firik başaklarının tadının diğerlerine göre daha özel olduğunu vurgulayan Altun, “Yeşil olmazsa tadı olmaz. İşçiler, ateşle başakları kavurduktan sonra kurutarak işletmelere gönderiyor. Bu zahmetli işi herkes yapamaz, bu işin bir ustalığı var” şeklinde konuştu.
Çiftçi Kasım Demir ise firik üretiminin ustalık gerektiren bir süreç olduğunu dile getirerek, “Çok yakarsan yarısı yanık çıkar, az yakarsan ham olur. Bu nedenle bu işi yapabilmek için bilgi ve tecrübe gerekiyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil” ifadelerini kullandı.