Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl’den Oluşan Ekip ‘Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitim gören Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl ile öğretmenleri Birsen Geçer, 2022 yılında “Propolisin Antibakteriyel Etkisi Projesi”ni hazırladı. Bu proje, propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlıyordu. Uzay Yolculuğunda…
‘Muş Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitim gören Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl ile öğretmenleri Birsen Geçer, 2022 yılında “Propolisin Antibakteriyel Etkisi Projesi”ni hazırladı. Bu proje, propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlıyordu.
Proje, 2022 yılında TÜBİTAK Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye finallerinde sergilendi ve daha sonra astronot Dilşah İmran Avcı’nın 19 Ocak-9 Şubat 2024 tarihleri arasındaki uzay yolculuğu sırasında gerçekleştirilen 13 deney arasında yer aldı. Deney sonuçlarına göre, propolisin gram negatif bakteriler üzerinde antibiyotikten daha güçlü bir etki gösterdiği tespit edildi.
Proje, şubat ayında tamamlandı ve raporları Türkiye Uzay Ajansı’na sunuldu. Projeyi koordine eden teknoloji tasarım öğretmeni Birsen Geçer, öğrencileriyle birlikte uzayda yapılan deneyin gururunu yaşadıklarını belirtti. Proje kapsamında propolisin mikro yer çekimi ortamında, uzaydaki bakteriler üzerindeki etkisi incelendi.
Proje, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bakteri profilini belirlemeyi amaçladı. Gezeravcı, projenin tıp alanına da katkı sağlayabileceğini belirtirken, öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerinin geliştiğini ve özgüven kazandığını vurguladı. Sonuçlar TÜBİTAK tarafından açıklanacak ve projenin devamında detaylı çalışmalar yapılacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]