MUÇEV’in Fethiye Körfezi’nde yapmak istediği 300 yat kapasiteli marina projesi için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararı sonrası açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Projeye milletvekilleri, dernek ve odalar tepki gösterdi.

Aycan KARADAĞ
“Alg patlaması” konusu ile geçtiğimiz yıl gündeme gelen Fethiye Körfezi’nin son yıllarda sayısı hızla artan liman ve marina projeleriyle başı belada. Adı sık sık ihalesiz sahil işletmelerinde geçen, Ege sahillerinin ardından Akdeniz ve Marmara sahillerinde de faaliyetlerini artıran Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’nin ortak şirketi olan MUÇEV Ltd. Fethiye sahil bandında yapılmak istenen 300 yat kapasiteli marina inşaatıyla tekrar gündeme geldi.
Karayolları Genel Müdürlüğüne ait arazinin hemen önünde yapılması planlanan 300 adet yat kapasiteli marina projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir kararı verildi. Karara bölge halkı itiraz etmiş, konu yargıya taşınmıştı. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ile TMMOB’un, Muğla 3. İdare mahkemesine açtığı davayla ilgili sahil bandında keşif yapıldı. Biyolog, hidrolog, inşaat ve çevre mühendislerinin yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinden gelen öğretim üyesi bilirkişilerin hazır bulunduğu keşifte; CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban ve Süleyman Girgin de yer aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hiçbir şekilde doğru bir planlama yapmadan projeyi uygulamak istediğini belirten Alban, bölge halkının ve yerel yönetimin de görüşünün alınmadığını kaydetti. MUÇEV’in işletmesine verilecek yat limanını yeni yağma adresi olarak gösteren Alban, “Burası için yapılması planlanan marinaya ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermek, Fethiye’ye ve Muğla’ya yapılan ihanetin açık delilidir. Yaptıkları her işlem yasalara aykırıdır” dedi.
KIYILARIMIZA VERİLEN ZARAR KALICI
CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin de, doğayı korumak kamu görevi olduğunu belirterek, “Dolayısıyla izni verilen projeler için ÇED de Sağlık Etki Değerlendirme de gereklidir. Fethiyeliler, ülkemizin aydınlık yarınları için, kıyılarımız gibi kamusal değerlerimizi gözümüz gibi korumalıyız. Bu iktidar gidici. Ama kıyılarımıza verilen zarar kalıcı oluyor. Buna engel olmalıyız. Kıyılarımıza dair alınacak her karardan halkın, çevre derneklerinin, platformların söz hakkı olmalıdır. Bu ülke 3-5 para babasının değil; emeğiyle geçinen, ülkesini cebinden çok sevenlerin ülkesi… Her değerimize sahip çıkacağız” diye konuştu.
Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ise şunları kaydetti: “Fethiye ve Göcek sahillerinde yıllardır süren planlı kıyı yağmasının bir parçası olarak gördüğümüz bu girişimleri yürütenlerin iddiaları ise hiçbir gerçekle uyuşmuyor. Bu yağmacı işgaller ne turizmi, ne doğayı, ne de halkı önemsiyor. Kıyılarımızda yapımı planlanan her işletme sadece kar ve rant peşinde. Artık Fethiye ve Göcek kıyılarının bu büyük yağmaya verecek sahili kalmamıştır. Yasalarla belirlenmiş “Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi” olduğundan şüphe etmeye başladığımız yaşam alanlarımızın daha fazla talana dayanacak gücü kalmamıştır. Fethiyeliler, şehir düşüyor. Artık son koyları, son köyleri, son denizi savunmak zorundayız.”
440 ADET KAZIK ÇAKILACAK
MUÇEV tarafından Karayolları Genel Müdürlüğüne ait arazinin hemen önünde yapılması planlanan 300 adet yat kapasiteli marina projesi için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. Projede yaklaşık 440 adet kazık çakılarak iskeleler inşa edilecek. Toplamda 45 bin metrekare alan kazıklı ve yüzer iskeleler, dalga kıranlar, kara tarafında ise, marina servis ve hizmet yapıları, kafe ve restoranlar ile doldurulacak. Proje; deniz ve kara alanları olmak üzere toplam 174 bin metrekareyi kaplayacak.
Neden BirGün?
Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.
BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!
BirGün’e Destek Ol