Kullanıcılar tercihleriyle bir yılda 10,9 milyon ton karbondioksit tasarruf edilmesini sağladı
Raporun ortaya koyduğu verilere göre; 2021 yılında yayınlanan 3,7 milyon ilan üzerinden yapılan çalışma sonucunda; sahibinden.com kullanıcıları ikinci el ürünleri tercih ederek sıfır ürün üretiminin önüne geçti. Bu şekilde 1 yılda 10,9 milyon ton karbondioksit tasarruf edilmesi sağlandı. 10,9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon, yaklaşık olarak 1,4 milyar kot pantolonun üretiminin yol açacağı emisyona veya yaklaşık 4,8 milyar tişört üretiminin yol açacağı emisyona karşılık geliyor.
Bunun yanı sıra kullanıcılar farklı kategorilerden ikinci el ürünleri tercih ederek; 640 bin ton çelik, 120 bin ton alüminyum ve 180 bin ton plastik tasarrufu sağladı. Bu verilere göre; 640 bin ton çelik 650.000 arabanın üretiminde kullanılan çelik miktarına; 120 bin ton alüminyum 12,6 milyon teneke içecek kutusunun üretiminde kullanılan alüminyum miktarına, 180 bin ton plastik ise 7,5 milyar plastik şişeye karşılık geliyor.
sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş, “sahibinden.com’da gelecek nesillere yaşanabilir ve sağlıklı bir dünya bırakabilmek için yıllardır kendi bünyemizde de pek çok çalışma yürütüyoruz. Çıktığımız bu yolda sürdürülebilir bir marka olmanın aynı zamanda sorumlu bir marka olmak olduğuna inanıyoruz. sahibinden.com kullanıcılarının bir yılda ikinci el ürünleri tercih ederek sürdürülebilirliğe sağladıkları katkıyı çarpıcı bir şekilde ortaya koyan “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” raporumuzu bu yıl da yayınlayarak, sürdürülebilirlik alanında farkındalık oluşturmayı ve toplumu ikinci el kullanımına teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl yayınladığımız rapor ile karşılaştırdığımızda sahibinden.com kullanıcılarının geçtiğimiz bir sene içerisinde ikinci eli tercih ederek, bir önceki yıla göre çok daha fazla karbondioksit üretimi tasarrufu yaptığını gördük. sahibinden.com kullanıcılarının dünyanın ömrünü uzattığı ve döngüsel ekonomiye katkı sağladığı gerçeğini somut sayısal veriler ile gözler önüne seren bu yılki raporumuz sayesinde ikinci el kullanımının ve sürdürülebilirlik etkisinin arttığını da gösterdik.”
sahibinden.com ofis yaşantısında sürdürülebilirliği benimsiyor
Sürdürülebilir hedefler doğrultusunda yıllardır pek çok çalışma yürüten ve Yeşil Ofis Sertifikası almaya hak kazanan ilk e-ticaret şirketi olan sahibinden.com, “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” raporunda ofis yaşantısında birçok sürdürülebilir değişikliğe gittiğini duyurdu. E-arşiv sistemi, sensörlü musluk, enerji tasarruflu ampuller, zamanlayıcılı priz kullanımını ve daha birçok sürdürülebilir yöntemi tercih eden sahibinden.com, yakın zamanda araç filosunu da hibrit araçlarla yenileyerek, bir yılda 329 ton karbon emisyonundan tasarruf edeceğini duyurdu.
Rapora linkten ulaşılabiliyor.
sahibinden.com hakkında
Aksoy Group bünyesinde 2000 yılında kurulan sahibinden.com, AR-GE merkezinde geliştirdiği yenilikçi ürün ve hizmetlerle Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden biri olmaya devam ediyor. Mayıs 2022’de ayda 60,7 milyon kullanıcının 477,7 milyon kez ziyaret ederek, 13 milyar sayfa görüntülediği sahibinden.com; 900’den fazla çalışanı, 5 milyondan fazla aktif ilan ve yüz binlerce ürün çeşidiyle Türkiye’nin en büyük elektronik ticaret ve ilan platformlarından birisi olma özelliğini taşıyor. Aldığı ulusal ve uluslararası ödüllerle de başarısını kanıtlayan sahibinden.com, Tech Brands Turkey | Online Alışveriş & İlan kategorisinde Türkiye’nin en teknolojik markası unvanına sahip.
sahibinden.com güçlü teknolojik altyapısı ve çağın şartlarına uygun olarak geliştirdiği iş modeli sayesinde ikinci el ürünlerin satış yoluyla tekrar kullanıma kazandırılmasına aracılık ederek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor .sahibinden.com, 2021 yılında açıkladığı İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı raporunda kullanıcıların ikinci el ürünleri tercih ederek 1 yılda 1,9 milyon ton karbondioksit üretiminden tasarruf ettiğini ortaya koydu. Yeşil Ofis Sertifikası almaya hak kazanan ilk e-ticaret şirketi olan sahibinden.com; uzun yıllardır enerji tasarrufu, yenilenebilir kaynaklar ve doğal kaynakların bilinçli kullanımı konusunda kurum içi çalışmalar gerçekleştiriyor. Teknoloji endüstrisini karbon-nötr hale getirmeyi hedefleyen LFCA (Leaders for Climate Action) üyeliği bulunan şirketin çalışanları da birer sürdürülebilirlik elçisi olarak çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
IVL Hakkında
İsviçre Çevre Araştırmaları Enstitüsü IVL (Swedish Environmental Research Institute), endüstriyel hava ve su konularında araştırma yapmak üzere 1966 yılında İsveç devleti ve ulusal ticari kurumlar tarafından ortaklaşa kuruldu. Bünyesinde 300'den fazla mühendis, davranış bilimci, kimyager, deniz biyoloğu, biyolog, siyaset bilimci, gazeteci, iş geliştiricisi ve ekonomist bulunan IVL’in vizyonu, sürdürülebilir bir toplumdur. Kurum bilimin katkılarını topluma taşıyarak, çevre sorunlarını fırsata dönüştürmek ve doğrusal süreçleri döngüsel bir ekonomiye dönüştürerek sürdürülebilir bir topluma geçişi sağlamayı amaçlıyor.