Site icon Yalın Haberler

Stent Nedir, Neden Takılır?

Stent adı verilen işlem, Koroner Arter kalp hastalıklarında oluşabilen damar tıkanıklıklarının açılmasını sağlayan ve bu şekilde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının önüne geçilebilmesini sağlayan işlemdir. Stent takılması işlemi günümüzde basit bir işlemdir. Lakin kimi hastalarda kanama riski fazla olduğundan dolayı veya genetik öyküsünde Kalp rahatsızlığı olan hastalarda tıkalı damarların açılması zor bir işlem olabilmektedir.

Stent takılması için kişinin kalbine giden damarın kalbin gereksinimi olan oksijeni almasına izin vermemesi sonucunda takılmasına Kardiyologlar tarafından gerekli görülür. Stent işlemi öncesinde hastaya gerekli fiziki muayene yapılır.

Stent denilen damar açılmasını sağlayan aparat krom, kobalt ve çelik gibi metallerden yapılmaktadır. Kimi durumlarda hastanın stenti kabul etmemesi ve stent işleminin birkaç defa uygulanması olabiliyor. Stent öncesinde hastanın boyalı olan işlem malzemesini süzebilmesinin sağlanabilmesi için böbreklerin iyi çalıştığının kontrol edilmesine yönelik birtakım tetkikler uygulanabilir. Bu tetkiklerin sonucunda hastaya stent takılır. Stent neden takılır gibi sorular için bu şekilde rahatlıkla yanıt verebilmemiz mümkün olmaktadır.

Stent İşleminin Riskleri Var Mı?

Her uygulamada riskler olabileceği gibi stent takılma işleminde de az da olsa risk bulunur. Elbette risk durumu hastadan hastaya farklılık gösteren bir durumdur. Lakin kalp krizi esnasında uygulanan stent işlemi çok riskli olabiliyor. Stentin amacı kişinin kalp krizi sorunuyla karşılaşmaması adına uygulanabilen bir tekniktir. Olası risk durumları şu şekildedir:

Genellikle stent işlemleri son derece basit olan işlemlerdir. Fakat çok nadir olsa da stent takılması esnasında hayatını kaybeden hasta sayısı da az değildir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için senede iki defa mutlaka alanında Uzman olan bir Kardiyologla görüşerek fiziki muayeneden geçilmelidir.

Stent Takılan Hastalar Kaç Yıl Yaşar?

Stent takılan hasta kaç yıl yaşar gibi sorular bu işlemi daha önce yaptırmamış ilk defa uygulanacak olan hastaların özellikle araştırdıkları konuların başında geliyor. Genel olarak kişinin kronik ve genetik olarak bir kalp rahatsızlığı durumu söz konusu değilse eğer hasta stent işleminden sonra sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilir. Ancak hastanın uzun seneler sağlıklı yaşayabilmesi için beslenme düzenine uyması ve hekimin öngördüğü ilaçları kullanması gerekir.

Stent işlemi sonrasında hasta artık eski yaşan biçimini unutmalı e sağlıklı beslenmeye özen göstererek kendisine bir sağlıklı beslenme programı oluşturmalıdır. Ayrıca hasta stent işlemi sonrasında mümkünse 45 dakika kadar düzenli yürüyüşü yaşamına dahil etmelidir. Bu şekilde sağlıklı bir yaşam sürebilecek olan hasta stres, sigara kullanımı gibi durumları sonlandırmalıdır. Zira stentle açılan damar sigara kullanımı, stres gibi faktörlerle yeniden tıkanabilir. Stent sonrası hususlar için https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tedavisi/damar-tedavileri/stent/ sitesinden bilgi alınabilir.

Exit mobile version