Yapay zeka şirketi OpenAI, yaklaşık 10 bin yapay zeka aracını kullanarak 90 yıldır çözülemeyen bir matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı. Şirket, bu gelişmeyi yapay zeka araçlarının hızla ilerlediğinin bir göstergesi olarak nitelendirdi.
OpenAI tarafından yapılan açıklamada, akışkanların hareketini inceleyen Navier-Stokes denklemleriyle ilgili karmaşık bir problemin çözüldüğü belirtildi. Bu problemin matematik dünyasında 90 yıldır çözülememiş bir sorun olduğu vurgulandı.
Şirket, kısmen otonom hareket edebilen 10 bin yapay zeka aracından oluşan bir grubu bu görev için kullandığını bildirdi. Yaklaşık 3 milyon mesaj ve 130 milyar veri kullanılarak geliştirilen model, 88 saatlik yoğun bir çalışmanın ardından sonuca ulaştı.
OpenAI’ın elde ettiği çözüm henüz bağımsız kurumlar tarafından doğrulanmadı. ABD merkezli Clay Matematik Enstitüsü de çözümü resmi olarak kabul etmedi.
New York Üniversitesi’nden matematik profesörü Tristan Buckmaster, kendi çalışmaları yayımlanmadan OpenAI’ın bu probleme başlamadığını iddia etti. Buckmaster, kendisi ve Anthropic bünyesindeki matematikçi Levent Alpöge’nin de bu problem üzerinde çalıştığını ve çalışmalarının OpenAI tarafından kullanıldığını savundu.
Bu iddialara karşılık OpenAI, Buckmaster ve Alpöge’nin çalışmalarını takdir ettiğini belirtti ancak Buckmaster’ın iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]