Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi’nin Ankara’da Türkiye’nin ev sahipliğinde buluşmalarının ardından açıklamalarda bulundu. Fidan, bu görüşmelerin Türkiye’nin Etiyopya ve Somali ile köklü ilişkileri ve geniş kapsamlı işbirliğine olan katkısına vurgu yaparak, Türkiye’nin barış, diplomasi ve iyi niyete olan taahhüdünün altını çizdi.
Türkiye, Etiyopya ve Somali arasındaki görüşmeler sonucunda ortak bir beyan olan “Ortak Ankara Açıklaması” yayımlandı. Açıklamaya göre, Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında farklılıklarını samimi, dostça ve ileriye dönük şekilde ele alarak, çözüm odaklı perspektifler geliştirdi. İki ülkenin yetkilileri, barışçıl yollarla ihtilafların çözülmesi konusundaki kararlılıklarını yinelerken, Türkiye’ye kolaylaştırıcılığı ve yapıcı katkılarından dolayı teşekkür etti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi arasında 1 Ocak’ta imzalanan Mutabakat Muhtırası, Etiyopya’nın Somaliland ile ilişkilerini güçlendirdi. Somaliland Başbakanı Abdi, Etiyopya’nın Somaliland’ı tanıyan ilk ülke olacağını ifade etmişti. Bu durumun Somali tarafında tepkilere yol açtığı biliniyor.
Bu önemli diplomasi trafiğinin ardından, Türkiye’nin bölgedeki barış ve istikrara olan katkıları daha da önem kazanmaktadır. Türkiye’nin ortaklar arasında köprü oluşturma ve diyaloğu güçlendirme çabaları, bölgesel barış ve iş birliği adına umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]