Yüksek Faiz Oranlarıyla Kredi Talebinde Düşüş
Bankadan yapılan açıklamada, yüksek faiz oranlarının kredi talebinde “soğuma” yaşandığına vurgu yapıldı. Güçlü iç talebe rağmen enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli koşulların henüz oluşmadığı belirtildi. Yıllık enflasyonun 2026’da %4 seviyesine düşmesi bekleniyor.
Enflasyonist Baskının Azalması Bekleniyor
Açıklamada, sıkı para politikası ve kredilerdeki soğumanın enflasyonist baskının önümüzdeki aylarda azalmasını sağlayacağı vurgulandı. Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını %21’de sabit tutma kararı aldı. Analistler, bu karar öncesinde 200 baz puanlık bir artış bekliyordu.
Enflasyon Kontrolü İçin Faiz Artışı Gündemde
Rusya Merkez Bankası, son dönemde enflasyonun kontrol altına alınamadığını belirterek politika faizini yükseltmeye devam ediyor. Banka, politika faizini 25 Ekim’de %21’e yükseltmişti. Enflasyon oranının %9,52 olduğu ülkede, hedef %4 olarak belirlenmiş durumda. Uzmanlar, Rusya’nın savaş nedeniyle yaptığı harcamaların enflasyonu olumsuz etkilediği konusunda hemfikir.
Sonuç olarak, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutması, enflasyon kontrolü konusundaki kararlılığını gösteriyor. Gelecek aylarda enflasyonun düşmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması için politika faizi üzerindeki baskının artabileceği belirtiliyor.