Üniversitelerin Yayın ve Öğrenci Profili
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde bulunan 18 devlet ve vakıf üniversitesi, 2024 yılında toplam 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayın gerçekleştirdi. Bu üniversitelerde toplam 402 bin 121 öğrenci öğrenim görürken, 16 bin 200 öğretim elemanı görev yapıyor. Ayrıca, bölgedeki 18 üniversitede 18 bin 263 uluslararası öğrenci bulunmakta, bunlardan 7 bin 129’u doktora öğrencisi.
Öne Çıkan Projeler ve Patentler
İnönü Üniversitesi’nin “Robot Destekli Çerçevesiz Stereotaktik Beyin Biyopsi Sistemi”, Fırat Üniversitesi ile geliştirilen manyetik rezonans görüntüleme sistemi, Çukurova Üniversitesi’nin yapay zeka alanındaki projesi ve Dicle Üniversitesi’nin tüberküloz tanısı çalışması bölgedeki üniversitelerin öne çıkan projelerinden sadece birkaçı.
Gaziantep Üniversitesi, geliştirdiği “Süper Tarhana” ile tarhanayı besleyici özellikleri artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin cihazı, virüslerin temasla yüze bulaşmasını engelleyerek insan sağlığını koruyor ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nin insansı robot destekli Türkçe diyalog uygulaması, down sendromlu çocukların eğitimine katkı sağlıyor.
AR-GE ve İleri Hesaplama Merkezleri
Harran Üniversitesi Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi, üniversitelerin ve özel sektörün bilimsel araştırmaları ve AR-GE faaliyetlerinde ileri hesaplamalar yapmalarını sağlarken, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin topraklama sistemi ölçüm sistemleri, uluslararası patent aldı.
Bu çalışmalar, deprem bölgesindeki üniversitelerin bilimsel üretkenlikleri ve sosyal sorumluluk projeleriyle gösterdikleri örnek çalışmaları yansıtmaktadır.