Leclerc: Savaşın 3. Yılında Ukrayna’nın Acı Gerçeği
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Sözcüsü Leclerc, haftalık basın toplantısında Ukrayna’daki savaşın yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın başından bu yana geçen 3 yılda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Leclerc, savaşın Ukrayna’da getirdiği acı gerçekleri vurguladı.
Önemli Rakamlar ve İstatistikler
Leclerc, sadece son 6 ayda artan saldırılar sonucunda 200 binden fazla kişinin Ukrayna’nın doğusundaki evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Toplamda 10,6 milyon Ukraynalının yerinden edildiğini tahmin ettiklerini açıklayan Leclerc, bu rakamın Ukrayna’nın neredeyse 4’te 1’ine denk geldiğine dikkat çekti. Ülke genelinde 2 milyondan fazla evin yüzde 10’unun ya hasar gördüğünü ya da tamamen yok olduğunu bildiren Leclerc, enerji altyapısına yapılan tekrarlanan saldırıların insanları soğuğa ve karanlığa mahkum ettiğine işaret etti.
İnsanların Zor Durumu
Sözcü Leclerc, yeni yerinden edilenlerin giderek daha savunmasız hale geldiğini, özellikle yaşlılar ve engellilerin ihtiyaç duydukları hizmetlere erişmede ek zorluklarla karşılaştıklarını dile getirdi. Ukraynalıların artık barışa ve yardıma acil bir şekilde ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Leclerc, savaşın sadece maddi değil, aynı zamanda manevi olarak da yıkıcı etkilerinin olduğunu belirtti.
Bu acı tablonun bir an önce son bulması ve Ukrayna halkının yeniden normal bir yaşama kavuşabilmesi için uluslararası toplumun desteğinin önemine değinen Leclerc, barış ve insani yardım çağrısını güçlü bir şekilde yineledi.