Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatla birlikte Batı merkezli bazı kavramların yeniden değerlendirildiğini ve önemli değişiklikler yapıldığını duyurdu. İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camii yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Tekin, “Haçlı Seferleri” yerine “Haçlı Saldırıları”, “Coğrafi Keşifler” yerine ise “Sömürgecilik” ifadelerinin kullanılacağını belirtti.
Tekin, bu değişikliklerin temel amacının, öğrencilerin zihin dünyasını etkileyen ve tarihsel gerçekliği tam olarak yansıtmayan dayatmacı kavramları dönüştürmek olduğunu vurguladı. “Sefer” kelimesinin literatürde daha makul bir anlam çağrıştırdığını ancak söz konusu olayların aslında birer saldırı olduğunu ifade etti.
Bakan Tekin, tarih terminolojisindeki değişikliklerin yanı sıra farklı alanlarda da kavramsal düzenlemeler yapıldığını aktardı. “Coğrafi Keşifler” ifadesinin Avrupa merkezli bir tarih anlatısını pekiştirdiğini ve sömürgeciliğin başlangıcını gizlediğini söyledi. Yeni müfredatın bu gerçekliği esas alacağını dile getirdi.
Ayrıca, “Orta Asya” yerine “Türkistan” ifadesinin bilimsel literatürdeki karşılığı olduğunu belirten Tekin, bunun İkinci Dünya Savaşı sonrası siyasi atmosferin bir ürünü olduğunu savundu. Benzer şekilde, geçmişte kullanılan “Adalar Denizi” yerine “Ege Denizi” gibi kavramların milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Tekin, eğitim sisteminde milli bilinç ve değerlerin zinde tutulmasının önemine vurgu yaptı. İsrail’in Gazze saldırıları sonrası okullarda adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi değerleri öne çıkaran etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Emperyal güçlerin baskısı altında milli şuurun canlı tutulması gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında okullarda gerçekleştirilen etkinliklere yönelik “Talibanizm” suçlamalarına da yanıt veren Bakan Tekin, bu çalışmaların tamamen gönüllülük esasına dayandığını ve öğrencilere paylaşma, merhamet, dürüstlük gibi değerleri kazandırmayı amaçladığını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]