Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin serbest bölgelerinden yapılan ihracatta bu yılın ilk 7 ayında 7,7 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaşıldığını duyurdu. Temmuz ayında ise serbest bölgelerden ihracat, yüzde 11,3’lük bir artışla 1 milyar 152 milyon dolara çıkarak 1 milyar dolar sınırını aştı.
Ocak-temmuz döneminde serbest bölgelerden yapılan ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 160,9 olarak kaydedildi. Bu oran, 19 serbest bölgenin net ihracatçı konumunu ve küresel rekabetçiliğini pekiştirdi.
Rapora göre, ocak-temmuz döneminde serbest bölgelerin toplam ihracatında orta-ileri teknoloji ve yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 57,4’e ulaştı. Bu durum, Türkiye’nin katma değerli ihracat hedeflerine önemli bir katkı sağladı.
Aynı dönemde, 19 serbest bölgede faaliyet gösteren 1934 kullanıcı firma (474’ü yabancı) aracılığıyla 87 bin 655 kişiye doğrudan istihdam sağlandı. Üretim odaklı faaliyet ruhsatlarının payı ise yüzde 44,6’ya yükseldi.
Ege Serbest Bölgesi, bu dönemde ihracatını yüzde 7,2 artırarak 1 milyar 963 milyon dolara ulaştı ve toplam ihracatın yüzde 25,5’ini tek başına gerçekleştirdi. Bursa Serbest Bölgesi ihracatını yüzde 32,7 artışla 1 milyar 205 milyon dolara, Antalya Serbest Bölgesi ise ocak-temmuz döneminde yüzde 40,2 artışla 447 milyon dolara yükseltti.
Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin ihracatı yüzde 32,3 artışla 341 milyon dolara ulaşırken, Batı Anadolu, Trabzon ve Antalya gibi bölgeler başta olmak üzere 6 serbest bölgede ihracat artışı yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti. Ege Serbest Bölgesi, toplam ticaret hacminin yüzde 22’sini tek başına karşıladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]