ABD merkezli CNN televizyonunun güvenlik analisti Alex Plitsas, ABD’nin mühimmat stoklarının azaldığı yönündeki haberlerin İran’ı cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulundu. Plitsas, bu durumun ABD’yi siyasi amaçlı sızıntılarla tehlikeli bir duruma soktuğunu belirtti.
Atlantik Konseyi’nde Terörle Mücadele Direktörü olan Plitsas, özellikle füze savunma sistemlerinde mühimmatın önemli ölçüde tükendiğine dair raporların, ABD’nin İran’a karşı savunmasızlığını vurgulayabileceğini ifade etti. Raporları siyasi amaçlı bir sızıntı olarak nitelendiren Plitsas, bu durumun ABD’yi çok tehlikeli bir konuma getirdiğini söyledi.
Plitsas, ABD Başkanı Donald Trump’ın aksine, mühimmat stoklarının yerine konulmasının zaman aldığını vurguladı. Bu durumun kısa vadede bir üretim kapasitesi açığı yarattığını ve mühimmat açığını kapatma ihtiyacını doğurduğunu belirtti. İran’ın bu süreçte saldırılarını artırmasının, ABD’nin düşük stoklarına ve savunma zorluğuna olan inancından kaynaklanabileceğini öne sürdü.
The Washington Post gazetesi, Trump’ın mühimmat sıkıntısı hakkında Savunma Bakanı’ndan bilgi istediğini ve bu durumun İran’a yönelik tehditlere rağmen yeni saldırıların iptaline yol açtığını aktardı. CNN ise uzun menzilli güdümlü füzeler ve hava savunma önleyicilerindeki sıkıntıların Trump’ın İran stratejisini etkilediğini ve THAAD füze stokunun yaklaşık yüzde 80’inin tükendiğini bildirdi. CBS News ve Reuters da benzer şekilde ABD’nin mühimmat kullanımına dair raporlar yayımladı.
ABD Başkanı Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ülkesinin yeterli mühimmata sahip olduğunu savunarak, üretimin devam ettiğini belirtti. Ordunun zafiyet içinde olduğunu ima eden bilgileri sızdıranların peşinde olduklarını ve suçluların uzun süreli hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacağını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]