Türkiye genelinde yaşanan yangınlar, özellikle son zamanlarda üst üste gelerek yüzlerce hektar orman ve tarım alanını yok ediyor. İzmir ise son bir haçta birçok ilçesinde yangınlarla mücadele ediyor. Dikili, Çeşme, Karaburun, Urla, Kemalpaşa, Seferihisar, Ödemiş, Buca, Aliağa, Torbalı ve Bergama ilçelerinde çıkan yangınlar sonucunda yüzlerce hektarlık alan küle döndü.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu belirtiyor. Piknikçilerin, avcıların, sigara kullanıcılarının ve dikkatsiz insanların yangınlara sebep olduğunu vurguluyor. İklimle değil, tamamen insan hatalarıyla yangınların başladığını söylüyor.
Prof. Dr. Yaşar, orman yangınlarını önlemek için valiliklerin yasakları yetersiz buluyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “365 gün ormanlık alana giriş yasak” demesi gerektiğini ifade ediyor. Piknik alanlarının belirlenmesi, yangın tüplerinin bulundurulması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, cezaların var olmasına rağmen uygulanmadığını ve bu nedenle sorunun devam edeceğini söylüyor.
Yangınların sadece ağaçları değil, bütün ekosistemi etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, anız yakmanın, çer çöp yakmanın ve dikkatsizliklerin topraktaki canlıları ve tarımı olumsuz etkilediğini belirtiyor. Kanunlara uyulmaması ve cezaların uygulanmamasının bu sorunun devam etmesine neden olduğunu vurguluyor. Orman yangınlarının önlenmesi için herkesin daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]