Yükseköğretim Kurulunun Taraf Olduğu Protokollerle Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumları Bünyesinde Program Açılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının, YÖK’ün taraf olduğu protokollerle yurt dışındaki yükseköğretim kurumları bünyesinde program açmasına ilişkin detaylar belirlendi.
Programların Açılması ve Öğrenci Kabulü
Yönetmelik kapsamında yurt dışında açılacak ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara öğrenci kabulü, müfredat, sınavlar, derslere devam, izin, öğrenim süreleri, mezuniyet şartları ve eğitim-öğretim hükümleri yer alıyor. Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, YÖK’ün uygun görüşünü almak şartıyla yurt dışındaki kurumlarda program açabilecekler.
Eğitim Süreleri ve Akademik Kriterler
Ön lisans, lisans ve lisansüstü programların eğitim süreleri, Yükseköğretim Kanunu’na göre belirlenecek olup, eğitim tamamıyla açılan yükseköğretim kurumunda tamamlanacak. Programların süre ve toplam kredisi, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde belirlenen standartlara uygun olacak.
Yüz Yüze Eğitim ve Diploma
Eğitim dili olarak her iki ülkenin resmi dili ve İngilizce belirlenirken, programı başarıyla tamamlayan öğrencilere diploma verilecek. Verilen diplomalar, her iki ülke yetkili makamları tarafından tanınacak ve denklik işlemine tabi tutulmayacak.
Yurt dışında program açan kurumlar, Türkiye’deki programların standartlarını takip edecek, kalite güvencesini sağlayacak ve Yükseköğretim Kalite Kurulu kriterlerine uygun olarak hareket edecekler.