Uzayda Gezinen Kapsül: Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki kapsül, fırlatma roketindeki arıza sebebiyle yörüngeden çıkamadı.
Yörüngeden Dönüş Tarihi: Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek’e göre kapsül, 10 Mayıs civarında Dünya’ya giriş yapabilir.
Riskler ve Senaryolar: Uzmanlara göre, cismin nereye düşeceği ve ne kadarının sağlam kalacağı henüz belirsiz. Eğer kapsül parçalanmazsa saatte 240 km hızla yere çarpabilir.
Uzmanların Değerlendirmesi: Langbroek, kapsülün düşüşüyle ilgili endişe duyulmaması gerektiğini belirtirken, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell ise ısı kalkanının başarısız olmasının daha iyi bir senaryo olabileceğini ifade etti.
Olası Düşüş Noktaları: Kapsül, kuzeyde Londra’dan güneyde Cape Horn’a kadar geniş bir alana yayılan bir bölgeye düşebilir. Ancak suyla kaplı olan Dünya’nın büyük bir kısmına düşme ihtimali yüksek.
Geçmiş Örnekler: 2022’de Çin’e ait bir roket ve 2018’de Tiangong-1 uzay istasyonu da kontrolsüz şekilde Dünya’ya giriş yapmış ve okyanusa düşmüştü.
Sonuç: Uzay kapsülünün atmosfere girişiyle ilgili belirsizlik devam ederken, uzmanlar olası riskleri ve senaryoları tartışmaya devam ediyor. Dünya’nın büyük ölçüde suyla kaplı olması, kapsülün okyanusa düşme ihtimalini artırıyor.
Bu içerik haberlermersin.com ve habergazetesi.com.tr haberlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
⏬👇