SON GELİŞME
--:--:--
USD49,37EUR55,23ALTIN6.610,40Istanbul17° Bulutlu0:06GÜNEŞ'EKALAN SÜRE
EKONOMİ

Altın ve Gümüşte 7 Ayın En Hızlı Yükselişi Ağustos Ayında Kaydedildi

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Altın ve Gümüşte 7 Ayın En Hızlı Yükselişi Ağustos Ayında Kaydedildi

Altının onsu, ABD Hazinesinin tahvil geri alım operasyonlarını artırması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağına dair öngörülerin zayıflamasıyla ağustos ayında yüzde 10 değer kazandı. Bu artış, son 7 ayın en hızlı aylık yükselişi olarak kayıtlara geçti.

Jeopolitik risklerin görece azalması da değerli metaller üzerindeki baskıyı hafifletti. ABD/İsrail-İran geriliminin petrol fiyatlarını yükseltmesiyle küresel enflasyon endişeleri artarken, merkez bankalarının şahin tutum sergileyeceği beklentileri zayıfladı.

Bu durum, güvenli liman olarak görülen dolara talebi artırarak emtia piyasasında, özellikle değerli metaller üzerinde satış baskısı oluşturdu. Ancak ağustos ayında bu baskı yerini yükselişe bıraktı.

Ağustos Ayı Fiyat Hareketleri ve Nedenleri

Ocak ve şubat aylarında değer kazanan ons altın, Orta Doğu’daki gelişmelerin ardından mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında düşüş eğilimi göstermişti. Temmuz ayında sınırlı bir artış kaydeden altın, ağustos ayında önemli bir sıçrama yaptı.

ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvil geri alım operasyonlarının büyüklüğünü artırması, ABD’de yavaşlayan enflasyon ve istihdam verileri, Fed’in faiz artırım beklentilerini düşürdü. Bu faktörler, altının ons fiyatının ağustos ayını 4 bin 449 dolardan kapatmasını sağladı.

Gümüşte de Benzer Yükseliş Gözlendi

Gümüş fiyatları da benzer bir yükseliş trendi izledi. Fed’in faiz artırımı beklentilerinin zayıflamasıyla gümüşün onsu ağustos ayında yüzde 15,4 artışla 66,5 dolara ulaştı. Bu, gümüş için de son 7 ayın en hızlı yükselişi oldu.

Merkez Bankalarının Altın Alımları Etkili Oldu

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, altın fiyatlarındaki yükselişin ABD Hazine Bakanlığının tahvil alımlarını artırma kararının bir tepkisi olduğunu belirtti. Ergezen, bu yükselişte merkez bankalarının altın alımlarının da önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Ergezen, altın alım işlemlerinde büyük hacimli işlemlerin görüldüğünü ve bunun kurumsal yatırımcılar veya merkez bankaları tarafından yapıldığına işaret ettiğini söyledi. Geçtiğimiz ay Çin Merkez Bankası’nın 19 ton altın alımına ilişkin raporların bulunduğunu hatırlatan Ergezen, eylül ayı raporlarında da merkez bankalarının altın alımlarının görülebileceğini öngördü.

Ergezen, dolar endeksi, tahvil faizleri ve petrol fiyatlarındaki kayda değer geri çekilmelerin yaşanmadığı bir ortamda altındaki yükselişin aynı zamanda bir tepki alımı olduğunu sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Tümü
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı 6650 Lirayı Gördü
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı 6650 Lirayı Gördü
Otomotiv Sektörü Eylül Ayında 3,94 Milyar Dolarlık İhracatla Liderliğini Sürdürdü
Otomotiv Sektörü Eylül Ayında 3,94 Milyar Dolarlık İhracatla Liderliğini Sürdürdü
Orta Doğu Gerilimi Küresel Piyasaları Tedirgin Ediyor ABD Doları Yükseliyor
Orta Doğu Gerilimi Küresel Piyasaları Tedirgin Ediyor ABD Doları Yükseliyor
TÜİK Eylül Enflasyon Rakamlarını Açıkladı Kira Artış Oranı Belli Oldu
TÜİK Eylül Enflasyon Rakamlarını Açıkladı Kira Artış Oranı Belli Oldu
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Güncel Verileri Paylaştı 630 Bin Gence Ulaşıldı
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Güncel Verileri Paylaştı 630 Bin Gence Ulaşıldı
Ticaret Bakanı Bolat İngiliz Mevkidaşı ile Ticaret Anlaşmasını Görüştü
Ticaret Bakanı Bolat İngiliz Mevkidaşı ile Ticaret Anlaşmasını Görüştü
Haberin Yalın Hali - yalinhaber.com
Copyright © 2025 Tüm hakları YALIN HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması