Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 yılının birinci çeyreğinde yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında büyüdüğünü açıkladı. Şimşek, küresel belirsizliklere ve çoklu şoklara rağmen ekonominin kesintisiz 23 çeyrektir büyümeye devam ettiğini belirtti. Milli gelirin 1,6 trilyon doları aştığını vurgulayan Bakan, bu büyüme performansının dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Bakan Şimşek, ilk çeyrekte sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkisiyle daralma gösterdiğini aktardı. Geçen yıl don ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşayan tarım katma değerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,6 artış kaydettiğini söyledi. Tarım sektörünün 2026’da büyümeye destek vermesi beklentisi dile getirildi.
Küresel belirsizlikler ve ticaret ortaklarındaki zayıf görünümün net dış talebi sınırlayarak büyümeyi etkilediğini belirten Şimşek, buna karşın tüketimin ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 arttığını bildirdi. Cari açığın 39,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu ifade etti.
Artan enerji maliyetlerinin enflasyonla mücadeledeki geçici yavaşlamaya yol açabileceğini ancak fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Şimşek, yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerini sınırlamak ve reel sektörü desteklemek amacıyla adımlar atıldığını söyledi. Bütçede disiplinli duruşun korunduğunu belirtti.
Yılın ilk 4 ayında faiz dışı bütçe dengesinde geçen yıla göre 536 milyar liralık iyileşmeyle 375 milyar lira fazla verildiğine dikkati çeken Şimşek, küresel dönüşümün Türkiye’ye önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Bu fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye’yi üretim üssü ve bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemeler hazırlandığını duyurdu. Makroekonomik istikrarı güçlendirecek, yüksek katma değerli üretim ve ihracatı teşvik edecek politikalarla sürdürülebilir yüksek büyüme ve refah artışı hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]