2025 Vizyonu İle Atılan Adımlar
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda sektörlere ivme kazandırmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu çerçevede, AR-GE merkezi ve teknoloji geliştirme bölgelerinde desteklenen AR-GE personeli sayısının 2 bin 950’ye çıkarılması hedefleniyor.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Destek
Bu yıl 15 teknoloji geliştirme bölgesine destek verilmesi planlanırken, 1340 AR-GE, 340 tasarım merkezi ve 92 teknoloji geliştirme bölgesinin faaliyete geçmesi bekleniyor. Ayrıca teknoloji geliştirme bölgelerindeki firma sayısının 12 bine yükseltilmesi amaçlanıyor.
Elektrikli Araçlar ve Şarj Altyapısı
Elektrikli araçlara yönelik altyapı çalışmaları kapsamında, ülke genelinde şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Yüksek hızlı şarj istasyonu sayısının 5 bin 500’e çıkarılması hedeflenirken, Elektrikli Araçlar Şarj Altyapı Desteği Platformu oluşturuluyor.
Teknoloji ve İnovasyon Destekleri
Turcorn 100 Programı’na kabul edilen girişim sayısının artırılması, teknogirişim rozeti verilen girişim sayısının 1000’e yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye Tech Visa Programı ve Teknoloji ve İnovasyon Fonu’ndan yararlanan girişim sayıları da artırılacak.
Yatırım Teşvikleri ve İmalat Sektörü
Bakanlık, yatırımların desteklenmesi için faaliyetlerini sürdürerek 2025’te 15 bin 250 teşvik belgesi düzenleme hedefliyor. Faiz desteğinden yararlanan yatırım teşvik belgesi sayısının 3 bin 400’e çıkarılması ve imalat sektörü için düzenlenen yatırım teşvik belgesi tutarının artırılması da planlar arasında yer alıyor. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili yatırımlar için yapılan teşviklerin payının artırılması da öngörülüyor.
Bu adımlarla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin teknolojik ve sanayi alanındaki gelişimine önemli katkılar sunmayı hedefliyor.