Rapora göre, yapay zekâ başta olmak üzere veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına gelindiğinde çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerin toplamından daha fazla elektrik tüketecek. Küresel ölçekte ise veri merkezlerinin elektrik ihtiyacının 2030’a kadar iki kattan fazla artması bekleniyor. Bu artışın en büyük nedeni ise yapay zekâ için özel olarak inşa edilen veri merkezlerinin talebi olacak. Bugün bir veri merkezi ortalama 100 bin hanenin tükettiği kadar elektrik harcarken, yapımı süren bazı yeni merkezlerin bu miktarın 20 katına kadar enerji kullanacağı öngörülüyor.
Yapay Zekâ Potansiyel Olarak İklim İçin Bir Fırsat Olabilir
IEA Başkanı Fatih Birol, yapay zekânın enerji tüketimini artırmasına rağmen, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkili planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi alanlarda ciddi faydalar sağlayabileceğini belirtti. Yapay zekâya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği vurgulandı.
Enerji Sistemlerinin Yapay Zekâya Göre Yeniden Tasarlanması Gerekiyor
Günümüzde çoğu elektrik şebekesi, merkezi fosil yakıtlı enerji santrallerine göre tasarlandı. Ancak rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynakların kesintili ve öngörülemeyen üretim profilleri, şebeke yönetimini daha karmaşık hale getiriyor. Yapay zekâ, enerji sistemlerinin daha esnek ve verimli hale gelmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca sanayideki üretim süreçlerinin ve kamu ulaştırma sistemlerinin optimizasyonu gibi alanlarda da yapay zekâ önemli kazanımlar sunabilir.
Yapay Zekâ Kontrolsüz Büyümesiyle Enerji Sistemlerine Baskılar Oluşturabilir
IEA raporuna göre, yapay zekâ kaynaklı enerji talebi, eğer devletler tarafından yönlendirilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde ciddi baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, yapay zekânın kontrolsüz büyümesinin, gelişmiş ekonomilerde sağlanan enerji verimliliği kazanımlarını tersine çevirebileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin yeniden devreye alınması ihtimali, bu endişeleri artırıyor.
Kaynak: habergazetesi.com.tr