Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul’un Yeni Projesi: Ay ve Mars Regolit Simülantları
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından “Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması” isimli proje hazırlandı. Bu proje TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Uzay Kolonilerinde Bitkisel Üretim Hedefleniyor
Proje kapsamında insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretim yapılması hedefleniyor. Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, uzay kolonilerinde sürdürülebilir bitkisel üretimin gerçekleştirilmesi için Ay ya da Mars regolitlerinin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Besin elementince fakir olan Ay ve Mars’taki toprak benzeri regolitlerinde ekstrem öncül bitki yetiştirilmesinin amaçlandığını vurguladı.
Yeni Verilerin Elde Edilmesi Planlanıyor
Proje ekibi, regolit simülantlarında yetiştirilen bitkilerde stres yanıtlarıyla ilişkili sinyal yolaklarının araştırılmasıyla ilgili moleküler mekanizmaları aydınlatmayı hedefliyor. Ayrıca regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisinde, bitki besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi olan mekanizmaların aydınlatılmasını içeren bütüncül bir yaklaşımla regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması için verilerin literatürde ilk defa olarak elde edilmesi planlanıyor.
Bu önemli proje, uzay kolonilerinde tarımsal üretimi mümkün kılmak adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.